2011. november 4., péntek

Kalandozások a konyhában

Habár a héten csúfos kudarcot vallottam gyurma terén, gondoltam akkor egy kis gasztro-bejegyzéssel pótolom a veszteséget.
Akik facebookon is követnek azok már értesülhettek róla, de azért elmesélem itt is. Történt ugyanis, hogy a héten őszi szünetem van/volt. Még múlt héten kigondoltam milyen jó lesz, akár több napot is rááldozhatok a gyurmázásra :) Na hát hétfőn le is ültem, és nekiláttam. És amikor elsőként egy nyamvadt kis rózsa sem sikerült, kicsit elborult az agyam. Na jó nem borult el, csak inkább úgy döntöttem össze is pakolok mindent nehogy rosszabb legyen a helyzet.

Na ugye a kalandozásaim a konyhában nem mondhatóak olyan nagy kalandnak ám. Elég sűrűn megfordulok ott, de azért ez a cím így elég frappánsnak mondható nem? :) Éhen már nem halok, se a körülöttem lévők. De meg kell hogy valljam nagyon szeretek nasikat sütni. Édeset sósat, bármilyet. Most ebből a kettőből mutatok egyet-egyet, recepttel, hátva valaki fogékony rá.

Túrófánk:



Hozzávalók: 2 csomag túró (500g), 1 kg liszt, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vanilíás cukor, kb 20 dkg cukor, kevés tej.
A hozzávalókat összedolgozzuk, a tej csak akkor kell bele ha nem áll össze a massza. De meglátásom szerint kell bele mindenképp kb 1 dl. A masszát kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis pogácsaszerű valamiknek a közepét pedig egy kis kupakkal bökjük át. Ez elég muris egy művelet volt, nekem legalábbis. Ezután forró olajban kisütjük. Tálaláskor pedig porcukrot szórunk rá.

Kapros-tejfölös-túrós pogácsa:





Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 margarin, só, 4 dkg élesztő, 1-2 dl tejföl, 2 tojás, 250 dkg túró,2 ek olivaolaj kapor, feta sajt, szezámmag.

A lisztet összedolgozzuk a margarinnal, közben az élesztőt felfuttatjuk tejben (és ez most nem kamu, valahol láttam hogy ennél a résznél az volt leírva egy szakácskönyvben, hogy " ez nem azt jelenti hogy lemegyünk és futunk vele két kört a ház körül :D). Hozzáadjuk az élesztőt a tefjölt, a tojásokat, a túrót,az olivaolajat, ízlés szerint kaprot és feta sajtot tördelünk bele. Összedolgozzuk, nyújtjuk, hajtogatjuk ,egy órán keresztül meleg helyen kelesztjük. Aztán kinyújtjuk, szaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk szezámmaggal és 15-20 percig sütjük kb 200 fokon.

Élek halok a kaporért így nagyon meg tudok örülni egy ilyen receptnek. Egy hasonlót láttam Stahl Judit műsorában egyik vasárnap,de lusta voltam utánanézni a receptnek. Meg abban túró helyet kecskesajt volt és én azért nem vagyok oda. De azért a lényeges alkotóelemekre emlékeztem és vegyítettem egy sima tejfölös pogácsáéval.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése