2010. május 17., hétfő

A csíkos pizsamás fiú

Most nem ékszerekkel jelentkezem, csak egy kis bejegyzéssel, amit amolyan filmajánlónak is lehet tekinteni. Szerintem senkinek se kell mondanom, hogy milyen lehet az idő (szakadó eső, nagy széllökések, hideg stb.), és ilyenkor semmi értelmeset nem lehet csinálni, legalábbis amit a szabadban művelhet az ember. Szerintem. Így marad a takaró alatti tv nézés. Még pár hete felvettem egy filmet, de csak most volt időm megnézni. Úgymond kapóra is jött e szempontból a rossz idő.

Ez a film a : A csíkos pizsamás fiú.
A történet a II. világháború idején, Németországban játszódik és a történet középpontjában Bruno a 8 éves német kisfiú áll. Bruno apja német katona tiszt, akit előléptetnek, így a család leköltözik "vidékre". Tulajdonképpen egy koncentrációs tábor mellé, mivel az apa lesz a tábor vezetője. Brunonak hiányoznak a barátai, és nem igazán tud semmi különöset csinálni az új lakóhelyen. Így fogja magát és felfeldező útra indul. A kis útja során kilyukad a tábor mellet ahol találkozik egy kisfiúval,Smuellel, aki drótkerítés túloldalán van. A két fiú barátságot köt, ami komoly következményekkel jár...

A film alatt vegyes érzelmeim támadtak. Egyrészt azokat a megnyilvánulásokat mosolyogtam meg amikor a kis Bruno azt hiszi, hogy a mellettük lévő tábor egy tanya. vagy hogy a tábor lakók állandóan pizsamában járnak, vagy amikor megkérdezi, hogy a számok a ruhán milyen játékhoz kellenek. Persze tudtam, hogy mit jelentettek ezek a dolgok, de ahogy egy 8 éves kisgyerek szemén nézzük a teljesen más, és a szereplőket is máshogy ítéljük meg olykor olykor, pedig mindenki ismeri a történteket.
Alapjába véve szeretem a történelmi alapú filmeket, különösen azokat amelyek a II. világháború témájával foglalkoznak. Így ha tehetem a legtöbb ilyet megnézem.
Én csak azt tudom mondani, hogy aki tudja, vagy megteheti nézze meg. Szerintem érdemes.

2 megjegyzés:

  1. Én nem láttam a filmet, nem is tudtam, h fel van dolgozva. A könyv nekem tetszett. Ha van kedved olvasd el.

    VálaszTörlés
  2. én meg egészen addig nem tudtam, hogy van könyv amig nem kutattam utána mikor megnéztem a filmet. De semmiképpen sem fogom kihagyni. Amint lehet be is szerzem.

    VálaszTörlés